Hannun jäljet - Hannu Hautala luontokuvakeskus

Hannun jäljillä - Hannu Hautala luontokuvasäätiö

MYSTISET UIKUT

TYYLITELTY KOKONAISUUS017985 k
Sääksmäki, kesäkuu 1975

Töyhtöpäinen silkkiuikku on yleisempiä vesilintuja Etelä- ja Keski-Suomen järvillä. Silkkiuikku lisääntyi suuresti 1960- ja etenkin 1970-luvulla.  Muutin Kuusamoon 1979. Alkuvuosina ostin veneen. Seppäsen Heikin kanssa soutelimmeTorankijärvellä ja löysimme kolme silkkiuikun pesää. Tiettävästi ne olivat Kuusamon ensimmäiset. Pesä on helposti löydettävissä kaislikosta, sillä se on kelluva lautta. Helsingissä asuessani kävin kotiseudullani Etelä-Pohjanmaalla aika usein. Vanha tie Tampereelle meni Sääksmäen siltojen kautta. Sillan pielessä kahvilan parkkipaikan vieressä pesi pienessä lahdekkeessa joka vuosi silkkiuikku.

 

 HARVINAINEN PESÄPAIKKA11205
Tammisaaren saaristo, kesäkuu 2012

Yhä lisääntyvä roskakalakanta on johtanut silkkiuikkujen yleiseen pesintään meren saaristossa. Ne ovat sopeutuneet pesimään jopa avoimesti kivikoissa ilman suojaavaa kasvillisuutta. Kuvan pesintä oli Tammisaaren saaristossa. Pari asutti noin puoli kilometristä rantahuviloiden ympäröimää vesialuetta. Kun rannoilla oli tiheästi huvila-asutusta niin moottoriveneet ajoivat lahdella hiljaa. Niin pesä säilyi vaikkakin peräaallot joskus huuhtelivat pesän yli. Emojen tarkassa suojelussa pari sai kolme poikasta lentokykyisiksi.

 

 KUIN VAPPUAAMUN JUHLIJA013718
Pori, kesäkuu 1973

Mustakurkku-uikusta ei voi erehtyä jos pääsee läheltä näkemään. Tämä uikkujen keikaroija voi pesiä hyvinkin pienissä lampareissa. Kuusamossa ei tätä lajia tavata ihan joka vuosi pesivänä. Usein se palaa samalle paikalle vuodesta toiseen. Pesällä lintu suhtautuu kulkijaan hyvin luottavaisesti. Se oleskelee useimmiten kasvillisuuden kätköissä, josta väräjävä äänisarja kevätsoitimella kuuluu harvakseltaan. 

 

HISTORIALLINEN MUISTO017987
Töysä, Tuuri, Matkuslampi, kesäkuu 1962

Synnyinseudullani Etelä-Pohjanmaalla asusti pienellä metsäjärvellä mustakurkku-uikkuja jopa useamman parin yhdyskuntina. Tämän kuvan olen ottanut kesällä 1962. Olin onnellinen uuden teleobjektiivin kantaja. Matkuslampi oli vakioretkeilykohde, metsälampare, jossa oli hirvistä lähtien kahlaajien kautta eri vesilintulajeja. Arkistoja järjestellessä tuli kuva vastaan. Kuvan vaatimaton tekniikka on nostalgiaa. Pesäpaikka oli poikkeuksellisesti avovedessä. Vesisade luo vielä oman tunnelmansa.

 

”PELKKÄÄ TAIDETTA”017988
Huotinlampi, Kuusamo, kesäkuu 2001

Olin keväisellä havainnointi- ja kuvausretkellä Oulangalla Jäkälämutkantien varressa olevalla Huotinlammella. Siinä kasvatetaan vuosittain siianpoikasia kesän yli. Jäälle ajetaan keväällä lannoitetta, joka saa pieneliöt runsastumaan. Tämä siianpoikasten ravinto vetää puoleensa runsaasti erilaisia kahlaajia sekä vesilintuja. Havaitsin kaukoputkella mustakurkku-uikun. Soitin CD-soittimella linnun ääntä. Se lähti oitis lentoon vastatuuleen kaartaen ohitseni ja laskeutui ulommas tarkkailemaan.

 

 HARVINAISUUS TALVESSA017989
Kuusamo, Hänninen Likolampi, marraskuu 2005

Tämän mielenkiintoisen, vain miehen nyrkin kokoisen pikku-uikun pesintä on Suomessa varmistettu vain muutaman kerran. Se pesii hyvin rehevissä, umpeenkasvavissa järvissä Etelä-Ruotsissa ja Euroopassa. Kuusamon ensimmäinen pikku-uikun löysin koskikararetkellä tammikuussa vuonna 1983 Kuontijärvestä Jauraseen lähtevässä purossa. Toinen pikku-uikku-havaintoni on vuodelta 2005 Ellalassa. Kävin kuvausyrityksellä. Laji on hyvin piilotteleva, vain yksi kuva tuli talteen.

 

TARKKAILIJA017986
Kuusamo, Säynäjänperä, kesäkuu 2000

Härkälinnut tekevät kelluvan pesän mielellään laajaan kortteikkoon piiloon. Uikkujen tapaan lintu lähtee pesältä sukeltaen, samoin tapahtuu palaaminen. Kuvasin lajia kelluvasta piilosta. Avustaja oli poistunut. Yllättäen, täysin äänettömästi pesän vierestä nousi periskooppimaisesti pää, tarkasteli hetken, nousi pesälle. Aina poistuessaan uikut peittävät valkoiset munat, näin pesät suojellaan variksilta.

 

 EPÄMUSIKAALINEN MYLVIJÄ004525
Kuusamo, Kitkajärvi, Jortinlahti, kesäkuu 2000

Suomen linnustossa on joitakin lintulajeja, joiden huomiota herättävä ääntely on tehnyt ne tunnetuksi. Härkälinnun ääni tunnetaan Kuusamossa isojen järvien rantamilla. Kauas kuuluva käheä mylvintä tuo mieleen kiusatun porsaan. Kuusamossa härkälintu pesii isojen järvien lahdekkeissa. Kitkajärven venesataman vaiheilla on vuosittain jopa kolmekin paria pesillään.