Hannun jäljet - Hannu Hautala luontokuvakeskus

Hannun jäljillä - Hannu Hautala luontokuvasäätiö

 LUONNONVALOKUVAUKSEN ONNENHETKIÄ

”STUDIOSSA”
Posio, Korouoma, maaliskuu 2003015770

Luontokuvaajien keskuudessa tunnetaan nimitys ”Studio”. Normaalistihan studioksi kutsutaan valokuvaajan työtilaa, jossa kuvataan niin muotokuvia kuin mitä moninaisimpia tuotekuvia. Luontokuvaajan studio on piilokojun eteen rakennettu lavastus. Pihlajanmarjoja, talia, auringonkukansiemeniä, sitten vielä kuvauksellisia oksia, pökkelöitä ja muita sopivia istumapaikkoja ruokavieraille. Kuvauskojun paikka on huolella valittu. Tärkeintä on valaistus. Yleensä keskipäivällä aurinko selän takana, aamut ja illat vastavaloon. Vuosien mittaan studio vaihtaa olemustaan jatkuvasti. Melko pitkän matkan takaa toin löytämäni lumen murtaman puun paikalle.. Eräänä päivänä sitten kuvaus meni onnekkaasti. Palokärkipari piti kevättouhuja vakiovieras kuukkelin seuratessa. Onnenhetki koitti, kun  puussa piipahti hetken harmaapäätikka.

 

 KOROUOMAN SUPERVALOA006131 ice
Posio, Korouoma, helmikuu 2004

Kuusamoon muuton jälkeen löysin 1980-luvulla Posion Korouoman ainutlaatuiset rotkolaakson maisemat. Siitä muodostui tärkeä vastapaino Kuusamon suurten jokilaaksojen luonnolle. Alkuaikoina olin lähes ainoa kulkija talvisin. Moottorikelkalla Selänsalmen tietä avasin silloisissa lumitalvissa virkatieni usein jo tammi-helmikuussa.  Kaakkois-koillissuunnassa kulkeva noin 15 kilometriä pitkä rotkolaakso tarjoaa loputtomasti ideoita kuviin eri vuorokauden aikoina. Minua kiinnostaa yksityiskohdan ja maiseman yhdistäminen samaan kuvaan. Laajakulma jalustalla,  kameran laukaisu piilokojusta  kaukokaapelilla. Siinä avain oheisen kuvan syntyyn. Palokärkiä kävi vuodesta toiseen ruokinnalla. Paljon on aiheista yrityksiä. Kuva Korouomasta ja sen vakioasukista palokärjestä on monen vuoden huipentuma..

 

KEVÄTTÄ JÄÄMEREN RANNALLA002329
Norja, Storsteinnes toukokuu 1996

Olin Norjassa Jäämeren rannalla 1990-luvun vuosittaisella keväisellä vakioretkellä. Irrottauduin Kuusamon joutsenten parista joka kevät viikon reissulle Jäämerelle. Isosirrit Tromssan vuonon rannoilla oli yksi kohde. Neuvosen Veikon kanssa usein matkattiin yhdessä. Monet retket tein myös Törmäsen Petterin ja Hamusen Paavon kanssa. Useampi silmäpari näkee aina enemmän. Oltiin Storsteinessin kylässä Balsfjord-vuonon rannalla. Lähes keskellä kylää oli täyttömaa-alue meren rannalla.  Huomasimme paikalla meriharakan hautovan pesällä leskenlehtien keskellä. Auto parkkiin alueen reunaan. Vähän odoteltiin ja tulihan se lintu hautomavuoron vaihtoon. Pari rullaa meni. Siinäpä taas aihe, jollainen sattuu kohdalle kerran elämässä.

 

MAAILMAN HARVINAISUUS 008133 ice
Kuusamo, Murtovaara tammikuu 2008

Lamminsalon Olli antoi vihjeen. Erään talon lintulaudalla Murtovaarassa oli ruokavieraana  merkillinen töyhtötiainen. Lähdin paikalle. Vilske kävi metsänreunassa talon lintulaudalla, ja pian tuli tämä odottamani kohde myös paikalle. Lintu oli päätelmieni mukaan lapintiaisen ja töyhtötiaisen risteymä. Yleisväritys toi kyllä mieleen töyhtötiaisen, lyhyt töyhtö mutta selvästi oli myös lapintiaisen ruskeaa linnun höyhenistössä. Sain linnusta haluamiani lähikuvia ja olin tyytyväinen. Kirjallisuutta tutkiessani selvisi, että ko. lajista on yksi toden-näköinen havainto Vaasan seudulla joskus 1950-luvulta. Vasta nyt jälkeenpäin olen tajunnut, mitkä onnenhetket sain silloin viettää tämän maailman ainutlaatuisuuden parissa.  Mitään muistikuvaa ei jäänyt talteen linnun äänestä. Minä vain kuvasin ”hurmiossa”.

 

HALLITTU EPÄJÄRJESTYS008156 ice
Kuusamo, helmikuu 2003

Onnenhetkiä luonnonvalokuvauksessa on monenlaisia. Yleensä niiden yhteinen nimittäjä on ainutlaatuisuus. Kahta samanlaista hetkeä ei ole. Onnenhetkiä ei oteta, ne annetaan. Ison tilhiparven syksyinen pihlajan tyhjennys on todella kiireistä hyörintää. Isokin pihlaja tyhjenee puolessa tunnissa satapäisen tilhiparven ahmiessa  arjat. Valokuvaajan päästessä tilanteeseen mukaan on ainoa mahdollisuus antaa moottoriperän laulaa huippunopeudella. Zoom-objektiivin polttoväleistä tulee käytettyä koko skaala. Filmit tulevat kehityksestä. Sitten valopöydällä pohdinta siitä, mikä on saalis. Oheinen kuva talvelta 2003 on mielestäni paras laukaus tilanteesta  noin 30 rullasta.