Hannun jäljet - Hannu Hautala luontokuvakeskus

Hannun jäljillä - Hannu Hautala luontokuvasäätiö

Kuukauden kuva -arkisto

Kuukauden kuva

Toukokuu 2020

kk toukokuu 2020

Telkkä, metsien vanhojen palokärjen kolojen asuttaja pesii tänä päivänä valtaosin sille asetetuissa pöntöissä. Telkkä jarruttaa pöntölle tullessaan niin nopeasti, että usein luullaan telkän lentävän pönttöön täydellä vauhdilla. Valokuva paljastaa lennon viime hetket linnun koukatessa kololle..

Keskikesällä näkee pöntöllä joskus monta telkkää. Ne ovat edellisenä kesänä syntyneitä, jotka etsivät tulevaa pesäpaikkaa. Kolmivuotiaana keväällä palatessaan ne hakeutuvat edellisenä kesänä valitsemalleen kololle ensi kertaa pesimään.

 

Huhtikuu 2020

kk huhtikuu 2020

Metson soidin aamuisin huhti- toukokuussa on yksi metsän upeimmista näytelmistä. Vanhassa metsässä voi pelipaikkoja olla muutaman kilometrin välein. Toukokuun ensimmäisellä viikolla on ns. koppeloviikko. Silloin nämä hakeutuvat metsojen soidinareenalle laumassa. Ne kerääntyvät vanhimman kukon lähelle, joka hoitaa koppeloiden kanssa parittelun vuoronperään. Metson edessä oleva koppelo on painautunut osoittaen valmiutensa paritteluun. Yksi parittelu riittää hedelmöittämään koko munamäärän.

 

Maaliskuu 2020

 kk maaliskuu 2020

Isokoskelo on Kuusamossa yleinen isojen, kirkkaiden kalavesien asukas. Se hakeutuu pesimään onttoihin puihin keskelle metsää. Matkaa pesältä rantaan voi olla jopa 2 km. Hautova emo tekee päivittäin noin puolen tunnin kalastusretken järvelle. Poikaset kuoriutuvat vajaan kuukauden haudonnan jälkeen ja pysyttelevät pesässä pari päivää. Sen jälkeen ne suorittavat emon johdattamina metsämarssin kalaiselle järvelle.

Avantojen reunoille pilkkijöiden hylkäämät kalat myös kelpaavat.

 

Helmikuu 2020

kk helmikuu 2020

Saukko on yleinen nykyään Kuusamossa, talviset jäljet sen kertovat. Eläin liikkuu enimmäkseen öisin jopa pitkiä maataipaleita yli metsämäkien vesistöstä toiseen. Saukon jäljet liukumäkineen toistuvat kuukaudesta toiseen samaa reittiä.

Ihmiset eivät aina tiedä pienissäkin puroissa asustavasta saukosta. Kalat ovat sen pääasiallinen ruoka, mutta talvisin tärkeä ravintolähde on myös sammakot. Se löytää niitä vesistöjen pohjamudasta pitkien, hyvin herkkien viiksien avulla.

 

Lisää artikkeleita...

  • 1
  • 2