Hannun jäljet - Hannu Hautala luontokuvakeskus

Hannun jäljillä - Hannu Hautala luontokuvasäätiö

Kuukauden kuva -arkisto

Kuukauden kuva

Syyskuu 2020

kk syyskuu 2020

Varislintujen korea edustaja närhi on edelleen yleinen maaseudulla. Talvisin se on tiukasti metsien asukki. Pärjääminen talvessa perustuu hyvin pitkälle syksyllä kerättyihin varastoihin. Kuusamossa on syyskesällä viljapeltojen vaiheilla närhillä jatkuva liikenne pellon ja metsän välillä. Puinnin jälkeen jääneet jyvät kuljetetaan kurkkupussissa omiin kätköpaikkoihin. Metsänreunan talon lintulaudalle ja pihapiiriin närhet voivat kyllä syksyisin uskaltautua ravinnon hakuun.

 

Elokuu 2020

kk elokuu 2020

Muutama kymmenen vuotta sitten oli peltojen ympäröimillä järvillä iltaisin suuria kottaraisparvia. Karjahoidon muutosten takia laji on vähentynyt kovasti lähes katoamisen partaalle. Nyt on havaittu puistonurmikoiden avulla vähäistä pesivän kannan palautumista. Yhä useammin keväällä kottarainen asettuu pesimään kotipihan pönttöön uutena tuttavuutena. Virossa on karjahoidon myötä kottarainen edelleen hyvin yleinen.

 

Heinäkuu 2020

kk heinakuu 2020

Ketulla menee tänä päivänä ihan hyvin. Metsämiehiä ketun perässä on vähemmän kuin pari- kolmekymmentä vuotta sitten. Eläin on monin paikoin sopeutunut ihmiseen, jopa kaupungeissa asustaa kettuperheitä. Liikenteen tappamat eläimet tai hirvimiesten jäljiltä jääneet roippeet ovat syksyllä ruokapöytää. Kettu hyödyntää myös kasvillisuutta monipuolisesti. Hillat ja metsämarjat ovat sen suosimaa ravintoa.

 

Kesäkuu 2020

kk kesakuu 2020

Tervapääsky on erämetsien vauhdikas taitolentäjä. Se on täysin ilmaelämään sopeutunut. Etelä-Suomessa tiilikattojen ja rakennusten kolot ovat sen pesäpaikkoja. Sen tapaa pesimässä myös kottaraisille asetetusta pöntöstä. Villisti kirkuen linnut lentelevät kesäpäivinä pesien vaiheilla.

Kuusamossa laji on täysin metsälintu, joka asuttaa pohjantikan ja käpytikan vanhoja pesäkoloja. Hakkuille jätetyt pölhöhaapojen tikankolot ovat suosikkipesäpaikkoja.